Het gebruik van midi-files

De oefeningen, liedjes en speelstukken

De oefeningen worden aansluitend in groepjes van meestal vier gespeeld. Er zijn al naar gelang de maatsoort tikken vooraf en tussen de oefeningen geplaatst.
Bijna alle liedjes en speelstukken hebben een tweede stem. Bij het afspelen van de MIDI-file hoor je eerst het liedje, dan de tweede stem en vervolgens het liedje en de tweede stem samen. Ook hier worden liedje, tweede stem en liedje met tweede stem door tikken vooraf gegaan.

Downloaden

Als je de titel van een liedje aanklikt zal het liedje gespeeld worden op je browser. Je hoort hoe een liedje klinkt en kunt het eventueel na- of meespelen. Als je op Download klikt kun je de MIDI-files van een heel boek downloaden. Deze zijn ingepakt.

Het gebruik van MIDI-files in een sequencerprogramma

MIDI-files zijn af te spelen in de sequencer van de wat meer uitgebreide keyboards. Je laadt de MIDI-files in via USB of MIDI. Je bent dan in staat MIDI-files aan te passen. Je kunt o.a. het tempo en de instrumentatie veranderen.
Door op de computer een sequencerprogramma zoals cubase te gebruiken en daar je MIDI-files in te importeren zijn de mogelijkheden om de files aan je eigen wensen aan te pasen optimaal. Je kunt bijvoorbeeld een moeilijke passage die je wilt oefenen selecteren en laten herhalen. Dit eventueel in een aangepast tempo. Wil je met een getransponeerd instrument (trompet, saxofoon, clarinet) meespelen dan kun je de files simpelweg transponeren.
Heb je de MIDI-files helemaal naar je eigen wensen aangepast dan kun je ze eventueel op een audio-cassette of CD opnemen.
Terug naar basispagina