Kameropera's

Auke Pol heeft in 2002 en 2003 drie kameropera's gecomponeerd. "Passie", "Kinderriagg" en "Monument". Hieronder staat een korte omschrijving van de opera's. Als je op de afbeelding klikt kun je een mp3 van de desbetreffende opera beluisteren en de bladmuziek of de tekst meelezen.
Passie
Kinderriagg
Monument

Passie

Passie is een satire over het lijdensverhaal van Jezus. Er worden kritische vragen gesteld over essenties van het christendom, zonder te beledigen. Passie volg het lijdensverhaal tot het moment dat Pilatus het volk voor de keuze stelt Barabas of Jzsus vrij te laten dan wel te kruisigen. Door een verspreking wordt Jezus vrijgelaten en krijgt het lijdensverhaal een hele andere wending.
Passie tekst

Kinderriagg

In kinderriagg zien we drie kinderen in de wachtkamer van een denkbeeldig kinderriagg zitten. Zij vertellen hun trieste verhaal waarom ze daar zijn. Al gauw blijkt dat niet deze kinderen, maar anderen, zoals hun ouders een behandeling van het Riagg kunnen gebruiken.
Kinderriagg tekst

Monument

Monument is een eigentijds sprookje met een groot realiteits gehalte. Schiedam kent als enige plaats in Nederland twee oorlogsmonumenten. Het eerste monument is afgekeurd omdat het te bloot werd geacht in de jaren vlak na de oorlog. Het is uiteindelijk in een park neergezet buiten het zichtveld van de Schiedammers.
In deze opera wordt dit momument om twaalf uur 's nacht voor een paar uur levend en gaat op bezoek bij het huidige monument. Deze confrontatie schetst het belachelijke Schiedamse verleden van de twee Schiedamse monumenten..
Monument tekst